Chinese Crested Dog


Att föda upp renrasiga hundar handlar inte om att förändra eller ”förbättra” hundarna, det handlar snarare om att förvalta den specifika ras man en gång föll för – för att den var just som den var.

Nedan är den text som SKK tagit fram tillsammans med Rasklubben och är det som utgör grunden för vad en ”Kinesisk nakenhund” / Chinese Crested dog ÄR.


Historik

Rasens ursprung är något oklar liksom släktskapet med andra hårlösa raser. Hårlösa hundar lär ha funnits i Kina redan under Han-dynastin (206 f.Kr–220 e.Kr.) och rasen beskrivs i kinesisk litteratur på 1400-talet. Chinese crested dog ställdes ut i Storbritannien i slutet av 1800-talet men försvann sedan. På 1960-talet återintroducerades rasen från USA där ett fåtal uppfödare hållit rasen vid liv. De första hundarna importerades till Sverige 1972.

Användningsområde

Rasen lämpar sig mycket bra som sällskapshund. Den förekommer framförallt på utställning, men den tycker också om olika former av aktiviteter såsom agility och freestyle. Även på lydnadsprov och i bruksgrenar av olika slag har rasen visat framfötterna.


Chinese Crested Dog – Hairless

Hälsa

Det har förekommit en del ögonproblematik, vilket rasklubben arbetar mycket med. Procentuellt är det en liten del av hundarna som är drabbade. På unga hundar kan den nakna varianten drabbas av en del acne och på denna variant förekommer ofta avsaknad av flera tänder. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD).

Egenskaper / Mentalitet

Rasen ska vara gladlynt och aldrig ilsken. Den förekommer i två olika varianter; en naken och en pälsad (powder puff). Båda varianterna föds i samma kullar och tävlar på utställning i samma konkurrens. Den pälsade kan inte få nakna valpar om man parar med en annan pälsad individ.


Chinese Crested Dog – Powderpuff

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 28–33 cm och tikar 23–30 cm. Vikten kan variera. Alla färger är tillåtna. Den pälsade varianten ska ha en slöja av lång päls, medan den nakna ska ha hår endast på huvud, svans och tassar. Huden ska vara mjuk och smidig. Rörelserna ska vara flytande och eleganta. Tandstatusen skiljer sig mellan den pälsade och den nakna varianten. Den pälsade ska ha ett komplett, vanligt saxbett. På den nakna varianten saknas ofta tänder och canintänderna (huggtänderna) är konformade och något riktade framåt.

Hairless valp – 4 veckor
Pälsvård

Både den nakna och den pälsade varianten bör badas en gång i veckan, för att kunna hålla den nakna ren i huden och för att den pälsade inte ska tova ihop. Den pälsade får ofta en period när pälsen blir något besvärlig och kan då behöva badas lite oftare. Man ska efter bad av den pälsade föna den torr och reda ut pälsen. Borstning mellan baden är sällan nödvändig. Huden hos den nakna varianten kan vid behov smörjas in så den blir mjuk, och eventuellt även skyddas för väder och vind.

Övrigt

Rasklubben, Chinese Crested Club, bildades 1991 och ger ut tidningen Kinesposten fyra gånger per år. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

(Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben)


Kinesen” är precis som alla andra levande väsen, individer, och skiljer sig därav mer eller mindre ifrån varandra. Dock finns det en röd tråd att följa när det kommer till att förvalta en renrasig hund oavsett vilken ras det än må vara.

Varje uppfödare har sin egen bild av vad en ‘kines’ är. Vissa föredrar att hunden är på ett visst sätt, har en lite kraftigare kropp, rundare ögonform, lite mer behåring etc. och då är det lätt att glömma bort hur kinesen egentligen ska se ut och vara. Att med jämna mellanrum som uppfödare gå tillbaka och läsa sin rasstandard kan vara av stor vikt för att bibehålla rätt riktning i sin avel, men den kan även vara till stor nytta för dig som valpköpare så att du vet vad du kan förvänta dig när du köper din första Chinese Crested Dog.

/Vicki Johansson